Potensi Limbah Sisik Ikan Sebagai Kitosan dalam Pembuatan Bioplastik

Ajeng Ayu Ramadhani, Nirmala Fitria Firdhausi

Abstract


Bioplastics are environmentally friendly plastics derived from natural materials. Bioplastics are easier to decompose when compared to commercial plastics. Bioplastics are generally made from starch contained in plants. But the use of starch as a base material has the disadvantage of producing bioplastics that are not waterproof. Therefore, it is necessary to add chitosan to improve bioplastic characteristics. Chitosan usually comes from the shell of crustacean animals, but it turns out that in fish scales waste, also contains chitosan. Fish scales are a by-product of the process of fish processing. Fish scales are only discarded and not utilized so that they become waste that can pollute the environment. Fish scales have a chitin content that can process into chitosan, which can be useful as an additional ingredient in the manufacture of bioplastics. This review aims to find out the potential of fish scales waste as chitosan in the manufacture of bioplastics. Based on the results of previous research, fish scales have a chitosan content that can use as an additional ingredient in the manufacture of bioplastics. Fish scale chitosan can form bioplastic film with characteristic brownish-yellow film. The addition of fish scale chitosan is also able to improve the water resistance of bioplastic film. Based on the results of the review can be concluded bring fish scales to have the potential as chitosan that can use in the manufacture of bioplastic.

Keywords – Bioplastic, Chitosan, Fish Scales.

 


Full Text:

PDF

References


“SIPSN - Sistem Informasi Pengelolaan Sampah Nasional”2021.Https://Sipsn.Menlhk.Go.Id/Sipsn/Public/Data/Komposisi#Parallax(Accessed Jul. 26, 2021).

M. Afif, N. Wijayati, dan S. Mursiti, “Pembuatan Dan Karakterisasi Bioplastik Dari Pati Biji Alpukat-Kitosan Dengan Plasticizer Sorbitol,” Indones. J. Chem., Vol. 7, No. 2, Pp. 103–109, 2018.

I. Nafiyanto, “Pembuatan Plastik Biodegradable Dari Limbah Bonggol Pisang Kepok Dengan Plasticizer Gliserol Dari Minyak Jelantah Dan Komposit Kitosan Dari Limbah Cangkang Bekicot ( Achatina Fullica),” Integr. Lab J., Vol. 7, No. 1, Pp. 75–89, 2019.

E. Kamsiati, H. Herawati, dan E. Y. Purwani, “Potensi Pengembangan Plastik Biodegradable Berbasis Pati Sagu Dan Ubikayu Di Indonesia,” J. Litbang Pertan., Vol. 36, No. 2, Pp. 67–76, 2017, Doi: 10.21082/Jp3.V36n2.2017.P67-76.

I. M. D. Pradipta dan L. J. Mawarani, “Pembuatan Dan Karakterisasi Polimer Ramah Lingkungan Berbahan Dasar Glukomanan Umbi Porang,” In Prosiding Pertemuan Ilmiah Ilmu Pengetahuan Dan Teknologi Bahan, 2012, Pp. 83–88.

M. Hambali, E. Wijaya, dan A. Reski, “Pembuatan Kitosan Dan Pemanfaatannya Sebagai Agen Koagulasi-Flokulasi,” J. Tek. Kim., Vol. 23, No. 2, Pp. 104–113, 2017.

A. Fadli, D. Drastinawati, O. Alexander, dan F. Huda, “Pengaruh Rasio Massa Kitin/Naoh DAN Waktu Reaksi Terhadap Karakteristik Kitosan Yang Disintesis Dari Limbah Industri Udang Kering,” J. Sains Mater. Indones., Vol. 18, No. 2, P. 61, 2018, Doi: 10.17146/Jsmi.2017.18.2.4166.

H. N. Imtihani, R. A. Wahyuono, dan S. N. Permatsari, Biopolimer Kitosan Dan Penggunaannya Dalam Formulasi Obat. Surabaya: Graniti, 2020.

N. Aziz, M. Bill Gufran, W. Pitoyo, dan S. Suhandi, “Pemanfaatan Ekstrak Kitosan Dari Limbah Sisik Ikan Bandeng Di Selat Makassar Pada Pembuatan Bioplastik Ramah Lingkungan,” J. Adm. Dan Kebijak. Kesehat. Indones., Vol. 1, No. 1, Pp. 56–61, 2017.

I. F. M. Rumengan, P. Suptijah, N. Salindeho, S. Wullur, dan A. H. Luntungan, Nanokitosan Dari Sisik Ikan : Aplikasinya Sebagai Pengemas Produk Perikanan. Sulawesi Utara: Lembaga Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat Universitas Sam Ratulangi, 2018.

P. Coniwanti, L. Laila, dan M. R. Alfira, “Pembuatan Film Plastik Biodegredabel Dari Pati Jagung Dengan Penambahan Kitosan Dan Pemplastis Gliserol,” J. Tek. Kim., Vol. 20, No. 4, Pp. 22–30, 2014.

M. Zed, Metode Penelitian Kepustakaan -. Jakarta: Yayasan Pustaka Obor Indonesia, 2008.

H. W. Sulistyo dan Ismiyati, “Pengaruh Formulasi Pati Singkong–Selulosa Terhadap Sifat Mekanik Dan Hidrofobisitas Pada Pembuatan Bioplastik,” KONVERSI, vol. 1, no. 2, pp. 23–30, 2012.

A. N. Nurmala, E. Budi Susatyo, dan F. W. Mahatmanti, “Sintesis Kitosan dari Cangkang Rajungan Terkomposit Lilin Lebah dan Aplikasinya sebagai Edible Coating pada Buah Stroberi,” J. Chem. Sci, vol. 7, no. 3, 2018, [Online]. Available: http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/ijcs.

Nurjanah, R. Suwandi, dan V. Yogaswari, “Karakteristik Kimia dan Fisik Sisik Ikan Gurami (Osphronemus gouramy),” J. Sumberd. Perair., vol. 4, no. 2, pp. 7–12, 2010.

BKIPM, “KKP | Kementerian Kelautan dan Perikanan,”2019.https://kkp.go.id/bkipm/artikel/25535-peringkat-kedua-produsen-hasil-perikanan-pemerintah-indonesia-upayakan-peningkatan-ekspor (accessed Jul. 26, 2021).

A. C. N. Talumepa, P. Suptijah, S. Wullur, dan I. F. M. Rumengan, “Kandungan Kimia dari Sisik Beberapa Jenis Ikan Laut,” J. LPPM Bid. Sains dan Teknol., vol. 3, no. 1, pp. 27–33, 2016.

A. Said, “Sintesis Plastik Biodegradable Berbahan Komposit Pati Sagu-Kitosan Sisik Ikan Katamba (Lethrinus lentjam),” QUANTUM J. Inov. Pendidik. Sains, vol. 9, no. 1, pp. 23–30, 2018.

Y. Ristianingsih dan M. Natalia, “Pembuatan Edible film Pati Jagung dengan Penambahan Kitosan Sisik Ikan Papuyu (Anabas testudienus),” J. Teknol. Agro-Industri, vol. 6, no. 1, p. 72, 2019, doi: 10.34128/jtai.v6i1.91




DOI: http://dx.doi.org/10.36722/sst.v6i2.782

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


LP2M (Lembaga Penelitian dan Pengembangan Masyarakat)

Universitas AL-AZHAR INDONESIA, Lt.2 Ruang 207

Kompleks Masjid Agung Al Azhar

Jl. Sisingamangaraja, Kebayoran Baru

Jakarta Selatan 12110

Visitor

 This work is licensed under CC BY 4.0